Sivut

sunnuntai 14. elokuuta 2016

Varaslähtö syksyyn!


Pienen balettistudion upouusi edustus- ja kilparyhmä EDU aloitti treenikautensa kuluneen viikon maanantaina. Ja mikä ihana ryhmä tämä onkaan! Asenne on kohdillaan ja intoa riittää - nyt minun pitääkin vain osata ruokkia sitä intoa sopivilla annoksilla haasteita ja porkkanoita :)

Relevén edustusryhmäläisiä heinäkuussa 2016, kun ihan koko joukkue ei ollut vielä kasassa


Tanssijat ryhmään valittiin puhtaasti heidän oman motivaationsa, innostuksensa ja sitoutumishalunsa perusteella. Koska kaikki valitut tytöt ovat Relevén omia oppilaita, tunsin heidät jo ennestään ja tiesin heidän potentiaalinsa tanssijoina ja tanssioppilaina. Karsintoja ei näin ollen tarvittu, vaan kaikki halukkaat pääsivät mukaan. Tietysti, jos joku ulkopuolinen olisi halunnut ryhmään, minun olisi pitänyt arvioida hänen taitotasonsa ja soveltuvuutensa jonkinlaisen näytetunnin muodossa, mutta nyt sellainen ei ollut tarpeen.

Ainoa ennakkotehtävä ryhmään pääsyn edellytyksenä oli kirjoittaa lyhyt essee aiheesta "Minä tanssijana". Ja ette ikinä usko, miten ihania ja koskettavia ja hauskojakin ajatuksia näistä kirjoitelmista löytyi! Tytöt kertoivat omasta tanssitaustastaan ja siitä, mikä heitä tanssissa innostaa. He pohtivat myös omia vahvuuksiaan ja heikkouksiaan ja miettivät omia tavoitteitaan tanssijoina.

Oli myös herkullista huomata, miten eri tyyleillä he kirjoitustehtävää käsittelivät :) Toisilla oli hyvin asiapitoinen ja jämpti selvitys aiheesta, ja toiset avasivat sisintään niin, että luin tekstejä tippa linssissä. Esseitä lukiessa vain vahvistui se tunne, että tämän ryhmän ehdoton vahvuus on sen moninaisuudessa: ikähaitari on 12-vuotiaasta 19-vuotiaaseen, toiset ovat harrastaneet balettia 3-vuotiaasta alkaen ja jollakin on balettiopintoja takanaan vasta 2-3 vuotta, ja mukaan mahtuu niin ujompia ja herkempiä kuin reippaita ja ulospäin suuntautuneitakin. Kaikille on kuitenkin oma paikkansa ryhmässä ja jokaisen persoonallisuus tekee ryhmästä ainutlaatuisen.

Ensimmäinen yhteinen balettitunti

 

PBT - Erilaista treeniä

Tällä ja ensi viikolla meillä on siis meneillään edustusryhmän orientoitumisjakso, jonka aikana tutustumme toisiimme ja harjoittelemme ohjelmistoa jo pian koittavaa ensiesiintymistämme varten (Joen Yö perjantaina 26.8.2016). Tämän lisäksi olemme kokeilleet aivan uutta harjoitustekniikkaa, johon perehdyin kesän aikana.

Kyseessä on Progressing Ballet Technique, jonka on kehittänyt australialainen balettipedagogi Marie Walton-Mahon. Ohjelman avulla vahvistetaan tanssijan keskivartaloa ja aukikiertoa, kehitetään ja hyödynnetään lihasmuistia ja harjoitetaan vartalon linjauksia. Kaikki tämä tehdään hyödyntäen jumppapalloa ja -kuminauhaa. Tekniikka vaikutti todella lupaavalta, enkä olisi millään malttanut odottaa, että pääsen kokeilemaan sitä ihan käytännössä oppilaiden kanssa!

Ensimmäinen PBT-tunti, ja vuorossa on painonsiirto-harjoitus mm. glissadea varten

En ihan tarkkaan edes tiennyt, mitä odottaa PBT-treeneiltä. Kuinka oppilaat siihen suhtautuisivat? Olisimmeko heti nenällämme pallojen kanssa? Karkailisivatko pallot ja lopputuloksena olisi vain hysteeristä hihitystä?

Vartalon tulee olla kannatettuna ja syvät vatsalihakset aktivoituna, jotta liikkeet onnistuvat


Niinpä olin aivan äimänä, kun tytöt suhtautuivat PBT-harjoituksiin ihailtavalla hartaudella ja keskittymisellä, ja jo heti ensimmäisellä tunnilla saatoin nähdä, kuinka oikeat lihakset aktivoituivat ja harjoitukset tuottivat tulosta. Toki olemme vasta alkumetreillä, mutta jos kolmen harjoituskerran jälkeen treeni tuntuu jo näin lupaavalta, odotan jännittyneenä tuloksia muutaman kuukauden harjoittelun jälkeen :)

Hienoa keskittymistä tytöiltä!


Olen tästä metodista niin innoissani, että päätin ilmoittautua Lontoossa järjestettävään PBT-koulutukseen tammikuun alussa 2017! Olkoon se syntymäpäivälahjani, kun täytän 50 vuotta tammikuussa - vierivä kivi ei nääs sammaloidu, eikä myöskään jumppapallon päältä kierivä baletinope :D

Ohessa vielä pieni videokooste joistakin viikolla tekemistämme harjoituksista, jos kiinnostaa katsoa!
Samalla tuli videoitua myös tankoharjoitusten alkua :)Huomenna jatkamme taas harjoituksia! Mukavaa sunnuntaita ja intoa alkavaan viikkoon kaikille!

- Hanna -
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentoidessasi muistathan, että blogia lukevat ennen kaikkea balettistudion oppilaat ja heidän perheenjäsenensä. Pidetään siis kommentointi asiallisena ja kannustavana!