Sivut

lauantai 16. heinäkuuta 2016

Jäähyväiset Pikku-Rellulle

 

Kaksi viikkoa sitten jätimme jäähyväiset balettikoulumme ihka ensimmäiselle studiolle, Pikku-Relevélle. Pikku-Relevé löytyi Joensuun keskustasta, kävelykadun varrelta, ja siinä oli kaksi näyteikkunaa. Se oli nimensä mukaisesti pieni, mutta valoisa (no, ainakin valoisaan aikaan!) ja sen vuokra oli sijaintiinsa nähden ihan kohtuullinen.

Pikku-Relevé, eli Pikku-Rellu

Ensimmäisen toimintavuoden jälkeen Pieni balettistudio Relevén oppilasmäärä tuplaantui, emmekä mahtuneet enää yhteen pikkuruiseen studioon. Oli pakko alkaa etsiä uusia tiloja. Onni suosi meitä ja löysimme isomman studion, jonka yhteyteen saimme myös erillisen pukuvaraston sangen huomattavaksi karttuneelle puvustollemme.

Pikku-Relevéssä tanssittiin kuitenkin edelleen satu-, esi- ja alkeisbalettitunteja, kun taasen isommassa Demi Relevéssä pidettiin koululaisten, nuorten ja aikuisten tunnit.

Esibalettitunti Pikku-Relevéssä: pienissä ryhmissä mahtuu tanssimaan pienessäkin tilassa! Mukana oli myös apuope Yagmur, joka opetteli samalla suomen kieltä itselleen mieluisimmalla tavalla! (Kuva: Anni Riikonen)

Tänä keväänä tulikin sitten aika arvioida kahden tilan ylläpidon mielekkyys. Pikku-Relevén käyttöaste oli loppujen lopuksi aika pieni, sillä lasten tanssitunteja oli neljänä iltana viikossa vain muutaman tunnin verran ja lauantaisinkin vain pari tuntia. Kesäisin tilassa ei ollut opetusta ollenkaan. Minulle ei ole tähän mennessä jäänyt lainkaan tuloja balettikoulun pyörittämisestä, vaikka olen opettanut kuutena päivänä viikossa 4-5 tuntia päivässä, joten kuluja oli pakko karsia, jos aion tästä jotain elantoakin saada!


Tyhjä tila, josta joustolattia on purettu, väliseinä kaadettu, tila siivottu ja jäljet pyyhitty.
Hannan viimeinen nojailu Herra Pylvääseen!

Mutta voi, miten haikeaa oli luopua tuosta ensimmäisestä 'lapsesta'... Tuo tila oli alkusysäys koko balettikoululle, sillä ilman sen löytymistä ei olisi koko Relevétä!

Laskin koulua perustaessani, että keskeisellä sijainnilla ja näyteikkunoilla uusi balettikoulu saisi nopeasti näkyvyyttä ilman hintavia mainoskampanjoita. Yllättävää kuitenkin oli, että baletti nousi niin äkkiä näkyväksi ja tunnistettavaksi Joensuussa - ikään kuin harrastus olisi tähän asti ollut jokin harvojen hämyinen underground-juttu, ja nyt se olikin tullut ulos kaapista ja astunut auringonvaloon. Yhtäkkiä tuntui, että kaikki tiesivät Joensuussa kävelykadulla olevan pienen balettistudion!

Panostamalla näyteikkunaan sain nopeasti uusia oppilaita, sillä kauniit puvut vetivät puoleensa niin pieniä kuin isompiakin ballerinan alkuja!


Tilassa oli myös hyvä pitää juhlia ja tapahtumia. Ennen balettikoulun avaamista kutsuin entisiä oppilaita tutustumiskäynnille kutsuvierasiltoihin, järjestimme oppilas- ja vanhempainiltoja, näytösmeikkikursseja, yleisölle avoimia näytetunteja, sekä olimme yhtenä etappina naisyrittäjien katusuunnistuksessa, ja kesällä 2014 pidin juhlat 20-vuotisen virallisen opettajaurani kunniaksi (laskettuna valmistumisestani). Näin teimme toiminnastamme mahdollisimman avointa ja ihmiset myös rohkaistuivat poikkeamaan studiolla päiväsaikaan ohikulkiessaan, joten olimme ihan oikeasti osana Joensuun katukuvaa.

Pikku-Relevé valmiina viihdyttämään ja vastaanottamaan vieraita

Ja tulihan sitä väkeä!
Kesälläkin porukka tykkää kokoontua!Tilaa kaikista parhaiten hyödyntävä tapahtuma oli kuitenkin Tanssiva näyteikkuna. Ehdimme järjestää sen kahtena peräkkäisenä vuonna kaupungin Joulunavauksen yhteydessä ja siitä tuli aivan mahtava! Ideana oli, että tanssimme sisällä studiossa ja yleisö voi seurata meitä kadulta näyteikkunoiden läpi. Yleisölle oli tarjolla kuumaa glögiä ja pipareita, ja roudasimme ulos kadulle joitakin tuoleja ja penkkejä huonojalkaisimmille katsojille.

Tanssiva näyteikkuna, jossa balettituntiosuus menossa (Kuva: Anni Riikonen)

Pidimme perinteisen alkulämmittelyn tangossa, jonka jälkeen seurasi avoimet pukuharjoitukset tulevan oppilasnäytöksen ohjelmistosta. Tämä toimi samalla ikään kuin ruokahalun herättäjänä, kun ihmiset näkivät otteita tulevasta näytöksestä, mutta kaikki ei ollut vielä aivan valmista. Tulevat näytökset myytiinkin nopeasti loppuun!

Lumikuningattaren pukuharjoitukset 2015

Itämaisen tanssin pukuharjoitukset 2014
 
Tapahtumassa näyteikkuna oli koristeltu talviseksi, mutta siten, ettei se häirinnyt tanssien seuraamista. Tunnelma oli jännän mystinen ja kyläyhteisömäinen - joku sanoi, että siinä kiteytyi satukirjamainen joulun tunnelma ja yhteenkuuluvuus, ja toisen mielestä oli kuin olisi katsellut elävää nukkekotia... Yleisöä kertyi ensimmäisenä vuonna noin 60-70 henkeä, mutta seuraavana vuonna sekosimme jo laskuissa, sillä sen verran yli sadan hengen mentiin!

Alkeisbaletti ja Kuutamoluistelijat 2014 (Kuva: Anni Riikonen)

Viime kesänä hyödynsin studiota mainiona liikepaikkana ja pidin siinä pop up -tyyppistä Pientä balettikauppaa. Se oli taas omanlaisensa kokemus ja parasta siinä oli varmaankin se, että tuli heti tutuiksi uusienkin oppilaiden ja heidän vanhempiensa kanssa, kun he tulivat hankkimaan balettivermeensä kaupasta.

Pieni balettikauppa kesällä 2015


Oli hauskaa tilata pukuja ja hameita ja arvailla, mikä tekisi kauppansa ja mikä ei! Huomasin, että aika varovaisia nuoriso ja aikuiset ovat treenipukeutumisessaan, sillä turvalliset mallit ja värit tekivät kauppansa, mutta mikään vähääkin erikoisempi tai poikkeavampi jätettiin kauppaan :) Lapsille sen sijaan olisi kelvannut vaikka mimmoinen värien ja tyylien iloittelu, sillä perinteisen vaaleanpunaisen lisäksi he hyväksyivät myös muita vaihtoehtoja, kunhan niissä löytyi bling-blingiä tai muuta twistiä!

Pieni balettikauppa Pikku-Relevéssä


Tässä oli omia muisteluitani Pikku-Rellusta tilana. Monenlaisia hetkiä on mahtunut noiden seinien sisälle - onko sinulla jokin muisto, jonka haluaisit jakaa Pikku-Relevén ajalta? Tai heräsikö sinulle muistoja jostain muusta balettistudiosta - mikä on tilan merkitys, kuinka paljon siitä imee itseensä? Sana on vapaa kommentoida!

- Hanna -

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentoidessasi muistathan, että blogia lukevat ennen kaikkea balettistudion oppilaat ja heidän perheenjäsenensä. Pidetään siis kommentointi asiallisena ja kannustavana!