Sivut

perjantai 26. elokuuta 2016

Kun aikuiset eivät malta pysyä pois balettisalista - edes kesällä


Annetaanpa puheenvuoro Relevén aikuisbaletissa käyvälle Kristiinalle:

Kun balettikärpänen puraisee, niin kesälläkään ei malta levätä. Saimme Hanna H.:n kanssa mahdollisuuden vuokrata Relevén salia kesän ajaksi ja jatkaa treenaamista läpi kesän. Hyvin me on käytykin, pari kolme kertaa joka viikko. Ja mitä tavoitteita kesälle oli: hurjasti lisää notkeutta, sujuvia tuplapiruetteja ja fouetté-piruetteja, siistejä piruetteja kärkitossuilla ja taivaisiin nousevia developpéita. Täytyy sanoa, että tavoitteet olivat vähintäänkin kunnianhimoisia. Developpé à la seconde nousee ehkä viisi senttiä korkeammalle kuin keväällä ja jokaisella treenikerralla muutama tuplapiruetti onnistuu. Fouettéita ei ole edes ehditty kokeilla ja kärjillä tehdyt piruetit muistuttavat enemmän bambia jäillä…

Ehkä ojennus voi kovalla harjoittelulla parantua vielä näin aikuisenakin?Mutta kyllä me jotain opittiin! Ensimmäinen opetus oli se, miten paljon aikaa, vaivaa ja mielikuvitusta vaaditaan, että tunnille saadaan keksittyä sarjat ja niihin sopivat musiikit. Työkaluiksi omat ideat, Youtube ja Spotify. Ja miten vaikeaa on kirjoittaa sarjat ylös, onko näihin olemassa joku järjestelmä jota opetetaan baletinopettajakouluissa?? Pikkuhiljaa, viikko viikolta meidän sarjoissa alkoi olla jotain järkeä ja musiikit löytyivät ilman hakemista. Ja se tankosarjan vaikea frappé sarja, joka kopioitiin suoraan Youtubesta – ensimmäisen kerran jälkeen olimme luovuttaa, kun jalat eivät liikkuneet tarpeeksi nopeaan tahtiin. Sitkeän harjoittelun jälkeen se näin elokuussa sujuu kuin vettä vain! (ja tuntuu oikeastaan aika helpolta, olikohan se oikeasti niin vaikea?).


Arvelisin, että balettisarjojen muistiinpanojen tekemiseen on joku parempikin keino. Helpottaisi, jos edes muistaisin kaikkien liikkeiden nimet!Hyvä puoli keskenään treenaamisessa oli, että kaikkia haastavia juttuja pystyi harjoittelemaan niin monta kertaa kuin halusi. Ja se, että kahden tunnin aikana ehti tehdä kaiken mahdollisen: tangossa, keskellä, hyppyjä, piruetteja, kärjillä, you name it. Paitsi variaatioita ei ehditty, niihin me siirrytään vasta viimeisellä viikolla :D. Kärkitossutyöskentelyyn on saanut lisää varmuutta, kun toistoa tulee enemmän. Huonona puolena taas on se, että sarjat tulee tehtyä ehkä 85-prosenttisella teholla, kun Hanna-open valvova silmä ei ole paikalla. Ja vähän jännittää myös, mitä kaikkia virheasentoja on kesän aikana tullut, kun kukaan ei ole ollut korjaamassa.

Tutu päällä olokin on ylväämpi!

Lähipiirin mielestä hyvä puoli kesäharjoituksissa on ollut, että höpisen kaikki balettijuttuni jossain muualla kuin kotona. Venyttelyjen aikana on hyvin ehditty vaihtaa kuulumiset, keskustella uusien kärkitossujen hankinnasta ja eri balettityylien eroista.

Uudet ihanat tossut, Capezio Tiffany 126.

Jos et ole vielä käyttänyt Youtubea harjoittelun apuna – kannattaa aloittaa! Jos haluat treenata valmiiden tanko- tai keskilattiasarjojen kanssa tai harjoitella esim. parempaa aukikiertoa, piruetteja tai tyylikkäämpiä arabeskejä, seuraa Kathryn Morgania. Vaganova Academy exams –haulla puolestaan löytyy Vaganova-tekniikan sarjoja kaikilta luokka-asteelta. Me on esimerkiksi käytetty kesätreeneissä luokkien 2 ja 3 kärkitossuosuuksia. Youtubesta löytyy myös monta hyvää videota nilkkojen vahvistamiseksi. Toiveena olisi ollut tehdä kesän aikana Pizzicato-variaatio, mutta ballonnéet eivät vielä sujuneet (kohdassa 1:24). Ehkä nilkat ovat tarpeeksi vahvat ensi kesänä?

 
Suurkiitos treenikaveri Hannalle kesästä! Kesä olisi ollut paljon tylsempi ja laiskempi ilman sinua.
- Kristiina  
@joenkristiina    

(kaikki kuvat Kristiinan ja Hanna H:n ottamia)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentoidessasi muistathan, että blogia lukevat ennen kaikkea balettistudion oppilaat ja heidän perheenjäsenensä. Pidetään siis kommentointi asiallisena ja kannustavana!